Pagina's

zaterdag 19 oktober 2013

Marubashi
Marubashi
Yagyu Mitsuyoshi werd op een dag uitgedaagd door een samurai en ze hielden een tweegevecht met shinai.
Yagyu Jubei Mitsuyoshi

Onder het toeziend oog van de lokale daimyo en zijn vazallen namen beide samurai positie in. Yagyu's tegenstander bewoog als eerste maar Yagyu wachtte niet en sloeg onmiddelijk toe. Iedereen kon zien hoe beiden elkaar tegelijkertijd raakten.
"Opnieuw!", zei de samurai tegen Yagyu op abrupte toon. Beiden namen opnieuw positie in. Zoekend naar een opening stonden ze zo even tegenover elkaar en sloegen dan toe. Ook nu leken ze elkaar tegelijkertijd te raken. "Het is ai uchi," concludeerde Yagyu's tegenstander. En ook de toekijkende daimyo meende dat de twee samurai elkaar gelijktijdig hadden geraakt.
"Maar zag dan niemand wat er werkelijk gebeurde?" vroeg Yagyu Mitsuyoshi verbaasd. "De uitkomst was gelijk!" riep de andere samurai uit, maar Yagyu keerde zich hoofdschuddend om en liep weg.

Zijn tegenstander van zojuist was woedend. "Als je zo zeker van jezelf bent en denkt dat het geen ai uchi was dan doen we het opnieuw. En dit keer met de katana!" Maar Yagyu weigerde. "Er is geen enkele noodzaak, het zou dwaasheid zijn."
En hij maakte aanstalten weg te gaan. De samurai weerhield hem. "Waag het niet mij de rug toe te keren," dreigde hij. "Gooi je leven niet weg," antwoordde Yagyu, "Het is het niet waard." Maar de samurai bleef aandringen en greep reeds naar zijn zwaard. Yagyu Mitsyoshi zuchtte, trok zijn zwaard en nam positie in tegenover de samurai.
Het leek een herhaling van de eerdere tweegevechten, dezelfde stappen, hetzelfde zoeken, dezelfde aanval. En ook dit keer was het Yagyu's tegenstander die zijn geduld niet kon bewaren en als eerste in beweging kwam. Yagyu bewoog zijn katana in een grote boog naar voren en neerwaarts. Hij voelde hoe het vlijmscherpe lemmet van de katana van zijn tegenstander door zijn kimono sneed.
Voor een enkel moment leken beide samurai stil te staan. Dan zeeg de samurai met een gapende wond waar het bloed uitstroomde ineen. Yagyu Mitsyoshi was ongedeerd, slechts zijn kimono vertoonde een scheur. "Zo'n verspilling" verzuchtte Yagyu triest.
De regiseur Akira Kurosawa kende dit verhaal en gebruikte het voor een scene in zijn inmiddels klassiek geworden film "Sichinin Samurai" (zeven samurai).
 

De scene is ook in detail terug te vinden in het in 1970 gepubliceerde script van de film (seven samurai, Lorrimer Publ. Ltd. Londen 1970).
 
De film "Sichinin Samurai" is in Amerika opnieuw verfilmd als western onder de titel "The Magnificent Seven" met onder andere Yul Brynner en Steve Mcqueen in de hoofdrol.

Ervaren aikidoka herkennen de techniek van Yagyu Mitsuyoshi als Marubashi, een klassieke techniek van de Yagyu Shinkage ryu die ook deel uitmaakt van de Aikido zwaardmethode (Aiki Kenpo).

Graf van Yagyu Mitsuyoshi Jubei(midden van de foto)


Shinai: bamboe-zwaarden
Ai Uchi: gelijktijdig toeslaan
Marubashi: oerbrug in de vorm van een boomstam die over een beek of ravijn ligt. Tevens de naam van een fameuze zwaardtechniek van de Yagyu Shinkage ryu. 

Tom Verhoeven
Auvergne herfst 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten