Pagina's

zondag 1 december 2013

Aikido stage in de natuur Lente 2014



Aikido in de Natuur



Aikido – de weg van vrede en harmonie met de natuur – een stage o.l.v. Tom Verhoeven

Aikido grondlegger Ueshiba Morihei O Sensei nam zijn leerlingen geregeld mee de bergen in om daar in de openlucht te midden van de natuur Aikido te beoefenen.  
Tijdens deze stage beoefenen we Aikido op een landgoed in de bergen.  Het landgoed ligt afgelegen in de omringende bossen;   de rust en de stilte van de natuur overheerst,  afgewisseld met natuurlijke geluiden; zangvogels, buizerds, houtduiven, uilen, reeën en andere dieren laten van zich horen en er is het geluid van de kabbelende beek.    
Een ideale plek om de verbondenheid (musubi) met de natuur te ervaren.

De trainingen in de buitenlucht zullen voornamelijk bestaan uit Buki waza, technieken met wapens. Voor deze trainingen wordt gebruik gemaakt van jo en bokken en incidenteel hanbo.


Aiki Tuin
Op een deel van het landgoed is een begin gemaakt met het aanleggen van een moestuin – er wordt getuinierd op een organische manier geheel in de geest van de oorspronkelijke Aiki-En, de tuin van de grondlegger van Aikido.  De tuin maakt  op een natuurlijke manier deel uit van het omringende bos.


Montagne Bourbonnaise 
Montagne Bourbonnaise is een laag- tot middengebergte dat ooit deel uit maakte van het Hertogdom Bourbon.  Het gebied kenmerkt zich door een gevarieerd landschap met veel bossen, beken, kleine rivieren,  meertjes, watervallen, kleine dorpjes en gehuchtjes, boerderijen,  en een pittoreske plaatsjes.  De hoofdplaats is Mayet de Montagne (bank, postkantoor, supermarkt, etc).  Plaatsen die de moeite waard zijn om te bezichtigen zijn; Chatel  Montagne (zo genoemd naar het kasteel  dat Julius Ceasar er liet bouwen), St. Haon de Chatel (een vestingstadje).  Andere bezienswaardigheden;  ruïne van het kasteel Mont Gilbert,  waterval de Pisserotte, de archeologische vondsten in Glozel, chapel de la Madeleine (kapel van Maria Magdalena), La Loge de Gardes (gallo-romaanse bron,  voormalige steenhouwerij,  menhirs),  grot van de fee.
      

Monts de la Madeleine
Het landgoed bevindt zich in een deel van de bergen dat bekend staat als de Monts de la Madeleine.  In de tijd van de Kelten golden deze bergen al als een sacrale plek. Keltische legenden verhalen van een fee die in deze bergen ronddwaalde. In de middeleeuwen werden de bergen aan Maria Magdalena (la Madeleine) gewijd. Volgens legendes zou ze ooit hierheen gereisd zijn en er de kunst van het maken van oliën en zalven aan de bevolking hebben geleerd. Sommigen beweren dat ze nog altijd gezien kan worden bij dageraad met een ree aan haar zijde.   


Overnachtingen:
Dichtbij het landgoed bevindt zich Moulin Le Gitenay; een voormalige watermolen aan de rivier de Besbre.  Moulin Le Gitenay biedt meerdere mogelijkheden; bed & breakfast een kamer (gite), een verblijf in een Yurt, of kamperen op het terrein van de Moulin Le Gitenay.  Le Gitenay voorziet tevens in maaltijden.  https://www.facebook.com/pages/Le-Moulin-Gitenay/125148727653368?fref=ts


Aikido lessen
o.l.v. Tom Verhoeven


zaterdag 7 - zondag 8 - maandag 9 juni 2014 (pinksteren)







Chapelle de la Madeleine
Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise - La Prugne
 Auvergne, winter 2013

zondag 3 november 2013

Takuan Soho; Geen Ruiter, Geen Paard.



Yagyu had gelezen hoe een Japanse held in de oudheid ooit te paard een steile heuvel had bestegen. De heuvel was niet ver van zijn woonplaats en hij besloot eens ter plekke te gaan zien. Het pad was inderdaad erg steil.  Een voetganger zou het kunnen, op het pad lagen stapstenen. Maar Yagyu’s paard protesteerde toen hij hem de stenen op probeerde te drijven.  Na enkele vergeefse pogingen besloot Yagyu via een omweg naar de top van de heuvel te rijden om dan het pad af te dalen. Maar boven aangekomen brieste zijn paard en weigerde af te dalen. Yagyu zag geen mogelijkheid om het steile pad te begaan.
Thuisgekomen sprak hij zijn leraar Takuan Soho over zijn pogingen dezelfde rit te maken als de legendarische held. “Maar”, zo stelde hij, “het is slechts een verhaal, in werkelijkheid is het niet mogelijk, het pad is voor een ruiter onbegaanbaar”.
“Integendeel”, sprak Takuan, “het verhaal berust op werkelijkheid. Het is wel degelijk mogelijk het pad te begaan. Ik zal het je laten zien”.
Gezamenlijk reden ze de dag erna naar de heuvel. Aan de voet van de heuvel nam Takuan Yagyu’s paard en leidde het naar de heuvel. Takuan besteeg het dier en in een rustig maar gestaag tempo beklom hij het pad. Boven aangekomenkeerde hij zich om. Keek heel even naar beneden naar een verbaasde Yagyu en daalde vervolgens via dezelfde weg af. Beneden aangekomen reikte hij Yagyu de teugels van zijn paard, besteeg zijn eigen paard en terwijl hij zijn paard op de hals klopte zei hij, “Geen ruiter op het paard, geen paard onder de ruiter”.
De Boeddhistische monnik Takuan Soho en de samurai Yagyu Munenori hadden een grote filosofische, strategische en technische invloed op de Japanse krijgskunsten.

Takuan Soho

Er bestaat een soort radijs die bij het avondeten gebruikt wordt om het laatste restje eten uit een kom te halen. Deze radijs soort wordt Takuan genoemd en het is de bedoeling dat deze in stilte genuttigd wordt. Een gedicht herinnert hieraan;

Avond eten -
de stilte van de monniken
onderwijl takuan kauwend

Yagyu Munenori is de auteur van de Heiho Kadensho, in het Engels vertaald en verschenen onder de titel “The Sword and the Mind” (vertaling Hiroaki Sato, uitgegeven door Overlook Press).

Teksten die Takuan Soho schreef voor Yagyu Munenori en voor Myamoto Musashi zijn vertaald en gebundeld onder de titel;”The Unfettered Mind, writings of the Zen master to the  Swordmaster. (een uitgave van Kodansha International).

“Zen en Aikido”  is een toegankelijk boek over de invloed van Zen op Aikido en gaat vooral in op de filosofische nalatenschap van Takuan Soho en Yagyu Munenori en de invloed daarvan op Aikido.  Geschreven door Shigeo Kamata en Kenji Shimizu.

Tom Verhoeven

Auvergne, Herfst 2013.

zaterdag 26 oktober 2013

New FaceBook Page - Aikido Auvergne Kumano

Today we launched a new FaceBook Page on Aikido !

Let us know if you "like" or leave a comment !

You can find the page here:

Aikido-Auvergne-Kumano

the web-adress: http://www.facebook.com/pages/Aikido-Auvergne-Kumano/720808271266083


zaterdag 19 oktober 2013

Marubashi




Marubashi
Yagyu Mitsuyoshi werd op een dag uitgedaagd door een samurai en ze hielden een tweegevecht met shinai.
Yagyu Jubei Mitsuyoshi

Onder het toeziend oog van de lokale daimyo en zijn vazallen namen beide samurai positie in. Yagyu's tegenstander bewoog als eerste maar Yagyu wachtte niet en sloeg onmiddelijk toe. Iedereen kon zien hoe beiden elkaar tegelijkertijd raakten.
"Opnieuw!", zei de samurai tegen Yagyu op abrupte toon. Beiden namen opnieuw positie in. Zoekend naar een opening stonden ze zo even tegenover elkaar en sloegen dan toe. Ook nu leken ze elkaar tegelijkertijd te raken. "Het is ai uchi," concludeerde Yagyu's tegenstander. En ook de toekijkende daimyo meende dat de twee samurai elkaar gelijktijdig hadden geraakt.
"Maar zag dan niemand wat er werkelijk gebeurde?" vroeg Yagyu Mitsuyoshi verbaasd. "De uitkomst was gelijk!" riep de andere samurai uit, maar Yagyu keerde zich hoofdschuddend om en liep weg.

Zijn tegenstander van zojuist was woedend. "Als je zo zeker van jezelf bent en denkt dat het geen ai uchi was dan doen we het opnieuw. En dit keer met de katana!" Maar Yagyu weigerde. "Er is geen enkele noodzaak, het zou dwaasheid zijn."
En hij maakte aanstalten weg te gaan. De samurai weerhield hem. "Waag het niet mij de rug toe te keren," dreigde hij. "Gooi je leven niet weg," antwoordde Yagyu, "Het is het niet waard." Maar de samurai bleef aandringen en greep reeds naar zijn zwaard. Yagyu Mitsyoshi zuchtte, trok zijn zwaard en nam positie in tegenover de samurai.
Het leek een herhaling van de eerdere tweegevechten, dezelfde stappen, hetzelfde zoeken, dezelfde aanval. En ook dit keer was het Yagyu's tegenstander die zijn geduld niet kon bewaren en als eerste in beweging kwam. Yagyu bewoog zijn katana in een grote boog naar voren en neerwaarts. Hij voelde hoe het vlijmscherpe lemmet van de katana van zijn tegenstander door zijn kimono sneed.
Voor een enkel moment leken beide samurai stil te staan. Dan zeeg de samurai met een gapende wond waar het bloed uitstroomde ineen. Yagyu Mitsyoshi was ongedeerd, slechts zijn kimono vertoonde een scheur. "Zo'n verspilling" verzuchtte Yagyu triest.
De regiseur Akira Kurosawa kende dit verhaal en gebruikte het voor een scene in zijn inmiddels klassiek geworden film "Sichinin Samurai" (zeven samurai).
 

De scene is ook in detail terug te vinden in het in 1970 gepubliceerde script van de film (seven samurai, Lorrimer Publ. Ltd. Londen 1970).
 
De film "Sichinin Samurai" is in Amerika opnieuw verfilmd als western onder de titel "The Magnificent Seven" met onder andere Yul Brynner en Steve Mcqueen in de hoofdrol.

Ervaren aikidoka herkennen de techniek van Yagyu Mitsuyoshi als Marubashi, een klassieke techniek van de Yagyu Shinkage ryu die ook deel uitmaakt van de Aikido zwaardmethode (Aiki Kenpo).

Graf van Yagyu Mitsuyoshi Jubei(midden van de foto)


Shinai: bamboe-zwaarden
Ai Uchi: gelijktijdig toeslaan
Marubashi: oerbrug in de vorm van een boomstam die over een beek of ravijn ligt. Tevens de naam van een fameuze zwaardtechniek van de Yagyu Shinkage ryu. 

Tom Verhoeven
Auvergne herfst 2013

zaterdag 6 juli 2013

De meneer gaat op Aikido

De column is afkomstig uit de MARE, het Leids Universitair Weekblad van 16 september 1999. Onder het pseudoniem de Meneer schreef Ilja Leonard Pfeijffer wekelijks een column voor de MARE.

Tom Verhoeven
Auvergne, zomer 2013

woensdag 15 mei 2013

Anno Motomichi sensei 82 jaar.

Anno Motomichi sensei vierde 14 mei zijn 82ste verjaardag.

Hij is nog altijd van goede gezondheid en geeft incidenteel nog les, maar vanwege zijn leeftijd heeft hij zijn functie als dojocho van de Kumano Juku Dojo inmiddels overgedragen.

Ter viering van zijn verjaardag wat beelden en interviews met hem;



interview met Anno sensei
http://www.aikidojournal.eu/Entretiens/Anno_Motomichi_Sensei_Shingu_Japan/

Een les van Anno sensei in de Kumano Juku Dojo

Anno sensei is ook een beoefenaar van Shodo en heeft een prachtige hand van schrijven.



Tom Verhoeven
Auvergne, Lente 2013

Pierre Chassang overleden



In de jaren tachtig volgde ik een Aikido stage die Pierre Chassang (1918 – 2013) gaf in Engeland.  Een intensieve stage van ruim een week waarbij ook enkele Britse Aikido instructeurs les gaven.  De technieken van Pierre Chassang waren  lang niet zo esthetisch als de technieken die ik gewend was van Asai sensei en Noro sensei of  zo subtiel als de technieken die ik indertijd leerde van Tamura sensei.  Technieken werden naar mijn idee met veel spierkracht ingezet en leken vaak geforceerd. Niet echt hetgeen ik zocht in Aikido en ik heb daarna ook nooit meer een stage van hem gevolgd. Toch werd het een plezierige Aikido stage waar ik veel aan heb gehad. Pierre Chassang zou nog menige keer een Aikido stage in Engeland geven, maar bovenal was zijn invloed in Frankrijk te bemerken, waar hij actief was in verschillende Aikido organisaties. Zoals bijgaand artikel laat zien heeft Pierre Chassang (geboren in de Auvergne) een opmerkelijk leven geleid. 
De bijgaande foto (midden) laat hem zien als examinator van de Aikido examens voor dangraden in Engeland.   




 Pierre Chassang is 95 jaar oud geworden.  

http://www.aikidotakemusu.org/en/articles/farewell-death-defier