Pagina's

woensdag 18 juli 2012

Aikido Silver Bridge Project Spain - Puente de Plata


Hoe wonderschoon
Deze vorm van
Hemel en Aarde
Gecreeerd van uit de bron –
We maken allen deel uit van een familie
-Morihei Ueshiba O Sensei, grondlegger van AikidoIn 1961 bracht Ueshiba Morihei O Sensei een bezoek aan Hawai, zijn enige bezoek aan de Verenigde Staten. Hij verbleef er veertig dagen om er les te geven. Bij een aantal gelegenheden gaf hij uitleg over de achtergronden en het doel van Aikido. In een toespraak sprak hij over de reden van zijn komst:

“ Ik ben naar Hawai gekomen met het doel een zilveren brug te bouwen. Tot nog toe verbleef ik in Japan om daar een gouden brug te bouwen om Japan te verenigen, maar van af heden wens ik een brug te bouwen om de verschillende landen bijeen te brengen door de harmonie en liefde die omvat wordt door Aikido. Ik meen dat Aiki, ontsproten aan de krijgskunsten, alle mensen van de wereld kan verenigen in harmonie, in de ware geest van Budo, de wereld omhullend in nimmer veranderende liefde.”

De UNESCO heeft de pelgrimsroute in Kumano, de Kumano Kodo en de pelgrims route naar Santiago de Compostella erkend als World Heritage Site. Beiden hebben met elkaar overeen dat de routes al eeuwen oud zijn en dat het volgen van de route een spirituele pelgrimage is. De weg naar Santiago de Compostella kent als eindpunt de kathedraal aldaar en de Kumano Kodo eindigt, ongeacht de route die men volgt, bij de Kumano Hongu Taisha, de grote schrijn in Hongu (de spirituele geboorteplaats van Aikido) diep in de bergen van Kumano.

De kannushi van de Hongu Taisha, hoofdpriester Ietaka Kiku sensei kwam met de suggestie om een spirituele link te leggen tussen beide pelgrimsroutes. Deze suggestie legde hij voor aan Diego Espinosa, dojo cho van de Mallorca en afgevaardigde van de Kumano Juku dojo voor Spanje, toen deze met een groep Spaanse aikidoka in 2010 Hongu Taisha bezocht..
Samen met aikidoka uit Spanje werkte Diego Espinosa dit idee verder uit tot het Zilveren Brug project, dat tot doel heeft aikidoka van alle landen met elkaar te verenigingen.
Met het project wordt tevens geprobeerd om fondsen te werven voor Aikido voor Vrede  voor hulp aan Congo.

Links naar rechts; Diego Espinosa, Sugawa shihan, Ietaka Kiku sensei in Hongu Taisha.


Het plan is om ieder jaar de Camino de Santiago te volgen en een Aikido gasshuku (Aikido samenkomst) te houden op een van de plaatsen langs de route naar Santiago de Compostella. Vorig jaar was dit Pamplona. Dit jaar worden de trainingen gedaan in het plaatsje Longrono. Volgend jaar vindt het plaats in Vitoria en het project eindigt in Santiago zelf.
  

Aikidoka van elk niveau, leeftijd en stijl zijn welkom.
De trainingen worden gegeven in de manier die gebruikelijk is in de Kumano Juku Dojo, in Japan.
Datum: 8 september 2012
Docenten;     
Inaki Sanchez, Ezequiel Zayas, Diego Espinosa, Xisco Alberti.

Spaanse groep aikidoka in Kumano Juku Dojo, in het midden Anno sensei.

Het bouwen van een zilveren brug die de wereld in vrede samenbrengt was O Sensei's geschenk aan de wereld. Hij nodigde iedereen uit om met hem mee te gaan op een pad waar eindeloos veel verborgen schatten lagen te wachten om ontdekt te worden. Een pad dat geen begin kende, maar ook geen einde. Maar wel een duidelijk doel: harmonie, vrede, liefde.
 
Meer informatie:

Centro Aikido Mallorca Dojo

Tom Verhoeven
Auvergne, zomer 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten