Pagina's

maandag 9 juli 2012

BUKI handgemaakte oefenwapens

Onlangs raakte ik in gesprek met Petar Antunovic. Hij woont en werkt in Croatie. Hij is afkomstig van een familie van traditionele ambachtslieden. Zijn grootvader was timmerman en onder meer gespecialiseerd in het maken van de regionale houten wagens die toen nog werden voortgetrokken door paarden. Zijn vader was smid en slotenmaker. Petar groeide op te midden van al dit handwerk en de daarvoor benodigde gereedschappen en begon vanzelfsprekend zelf ook op jonge leeftijd al met het leren maken van allerlei objecten.

Als artisan-timmerman heeft hij als een van zijn specialismes van de laatste jaren het op klassieke wijze maken van Buki, oefenwapens, ontwikkeld. De oefenwapens worden vooral gebruikt in de beoefening van Aikido. Maar ook voor enkele van de klassieke kobudo ryuha maakt hij speciaal voor die stijlen bedoelde buki.

De buki worden gemaakt van verschillende houtsoorten. Die bomen die het hout leveren groeien in de bossen die eigendom zijn van Petar Antunovic en zijn familie.

Enkele mooie voorbeelden van zijn vakmanschap:

handgemaakte tanto

eikenhouten tanto

eikenhouten bokken met daarop gebrand de kanji voor aikido, op de standaard de kanji voor bokuto.


eikenhouten suburito
uitzonderlijke zeshoekige suburito
Bokken gebruikt in de Jigen ryu

model bokken voor de Kashima ryu

Set bokken voor de niten ichi ryu
Het werk van Petar Antunovic is te bewonderen op zijn website, waar ook een emailadres op te vinden is voor belangstellenden van een van deze met veel liefde voor het vak gemaakte buki.

BUKI handmade weapons
http://aikido-buki.blogspot.fr/

Tom Verhoeven
Auvergne, zomer 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten