Pagina's

maandag 5 november 2012

AIKI JOHO - Toma uchi

Dit is een vorm van katate uchi - een slag met de jo waarbij de jo met een enkele hand (katate) wordt vastgehouden. De technieken van Aikido kunnen toegepast worden op een heel korte afstand (chika ma), maar er zijn ook ruim uitgevoerde technieken die bedoeld zijn voor een grote afstand.

Dit is een Aiki jo techniek bedoeld voor een grote afstand (to ma).  Vandaar de naam; Toma uchi. Men tracht met deze slag iemand te bereiken die op een grote afstand staat, wellicht zelfs net buiten bereik. In welk geval men met deze slag de tegenstander even van zich af kan houden om over te kunnen gaan op een tweede slag. Vroeger werd de slag ook wel gebruikt om een menigte mensen schrik aan te jagen en op afstand te houden.

Een oude vergelijking stelt dat je je moet voorstellen dat je voor een riviertje staat en iemand probeert te raken die zich aan de overkant van het water bevind. Als je nu maar ver genoeg naar voren reikt lukt dat je misschien wel, maar je loopt het risico dat je te ver naar voren reikt en in het water valt. Toch is het ook weer niet de bedoeling dat je de slag krampachtig probeert in te houden. Reik zover je kunt, maar behoud je centrum, je balans.

Toma uchi leert je veel over het vinden van de juiste ma ai, over snelheid en beheersing van het wapen. Vooral als partneroefening is het fysiek een pittige oefening.

Begin vanuit chudan kamae.

Of begin vanuit hanmi. In dit voorbeeld met links voor (hidari mae).

Pak de jo bij het uiteinde. De linkerhand blijft op dezelfde hoogte, de rechter hand brengt de jo boven het hoofd.
Laat de jo iets zakken, zonder het op de schouders te laten rusten.

Rechterheup en rechterschouder komen naar voren, de jo beschrijft een grote boog in de ruimte.


Vang de jo op in het midden of meer bij de hand.

 De linkerhand beweegt naar het uiteinde in voorbereiding voor de volgende slag, nu met links uitgevoerd.


Tom Verhoeven
Auvergne, herfst 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten