Pagina's

maandag 20 augustus 2012

Aikido foto impressie 1

Harai misogi is het woord dat gebruikt wordt voor de dagelijkse reiniging van de dojo. Het is belangrijk dat de dojo gereinigd wordt voor aanvang van de les en zonodig na de les. Deels gaat het om een echte reiniging, een grote schoonmaak en opruimactie. Het woord harai betekent vegen en dat is wat je in feite ook doet, je veegt alle stof en vuil van die dag bijeen en verwijderd het uit de dojo. Misogi duidt nog meer op reinigen met water, dweilen. Een grondige reiniging dus. Maar deels duidt het ook op een rituele reiniging. De daad van het opruimen en  schoonmaken geeft opluchting, bevrijding en geeft ruimte voor iets nieuws.

Deze week heb ik veel tijd gestoken in het uitzoeken en opruimen van mijn Aikido foto-archief. Letterlijk duizenden foto's hebben hun weg naar de poubelle gevonden. Er zaten veel foto's bij die niet goed waren; overbelicht, onderbelicht, onscherp. Veel actiefoto's waren niet goed getimed, de actie was al voorbij eer de fotograaf afdrukte. Maar er waren ook nogal wat foto's die nare herinneringen met zich meedroegen. Een kleine overzichtelijke verzameling van foto's is overgebleven.

Hieronder een kleine impressie van de verzameling foto's die vooral weergeven hoe het beoefenen van Aikido veel vreugde en plezier geeft en naarmate men vordert steeds boeiender en veelzijdiger wordt.

Kote Gaeshi: Shite; Tom Verhoeven, Aite; Kim Fok

Sumi Otoshi  

Shiho nage (rond 1995)
 
Kokyu nage: Aite; Kim Fok (rond 1995)
Dai Nikyo variatie, Japans Centrum Niki, 1992

 Tom Verhoeven,
Auvergne, zomer 2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten