Pagina's

zondag 26 augustus 2012

Isle of Man

Het eiland Man ligt in de Ierse zee. Wanneer men over zee het eiland nadert kan men het bij helder weer al van enige afstand zien liggen. Maar niet altijd. Soms lijkt het eiland plotseling in het niets te verdwijnen. Het wordt omhuld door wat de Manx Mananan's cloak noemen. De kelktische god Mananan beschermt het eiland en laat bij naderende vreemdelingen het eiland verdwijnen in een dichte mist. Menige viking invasie is zo voorkomen omdat de vikigen het eiland niet konden vinden en er aan voorbij voeren.

voorsteven vikingschip
    Vanaf de negende eeuw bereikten vikingen het eiland Man. Niet om te plunderen, maar om zich er te vestigen. De oorspronkelijke taal van het eiland Man, Manx, is een door het Noors beinvloedde vorm van Gaelic.
In de afgelopen decennia zijn er veel archeologische vondsten gedaan die betrekking hebben op de vikingen en hun levenswijze. Veel van die vondsten zijn terug te vinden in het museum in Douglas en in Peel.

Museum in Peel

Moderne kunstenaars laten zich nog steeds inspireren door de kunst van de kelten en de vikingen. Bekendste voorbeeld is de befaamde Arts & Crafts designer Archibald Knox.
Maar ook tal van andere kunstenaars hebben werk gemaakt dat de herinnering aan de kelten en de vikingen levend houdt.

Een bronzen vikingschip met een overleden vikingkrijger siert de vroegere ingang van een voormalige kapel.
Detail van de bronzensculptuur

Er is veel te zien op het eiland en het is ideaal om er enkele dagen of een week voor uit te trekken om het eiland te leren kennen.
Het triskel symbool, de drie benen van Man, is op de vreemdste plaatsen terug te vinden.
De meeste plaatsen liggen aan de kust, de veerboten komen aan in de hoofdstad van Man; Douglas.
Douglas was nog niet zo heel lang geleden een belangrijke toeristenplaats. De vele grote hotels langs de boulevard herinneren daar nog aan. Een niet al te grote stad, met leuke winkelstraten, musea, parken, goede restaurants en leuke pubs. Goede pubs en restaurants zijn ook te vinden in de kleine plaatsen langs de kust.

Het eiland kenmerkt zich door het veelzijdige landschap, Jurby is bijvoorbeeld zo vlak dat de RAF er tijdens de tweede wereldoorlog een vliegbasis had (de oude barakken staan er nog steeds), andere delen zijn heuvelachtig met als hoogste punt de berg Sneefell.

Aikido op het eiland Man

De Ellan Vanin Aikikai organiseert een Aikido course ter viering van een jubileum; het is inmiddels dertig jaar geleden dat David Halsall en Paul Hughes begonnen met de beoefening van Aikido bij de Ierse Aikido instructeur Alan Ruddock op het eiland Man. Beiden hebben inmiddels zelf een dojo opgericht. Pul Hughes is oprichter van de Ellan Vanin Aikikai in Isle of Man en David Halsall is oprichter van de Dyffryn Nantle Aikikai in Wales.

De stage wordt gehouden in Peel, 22 - 23 september 2012

Ierse Aikido instructeur Alan Ruddock (1944 - 2012)

David Halsalltijdens een Aikido training in Isle of Man.

Paul Hughes en David Halsall

Meer informatie:
Paul Hughes; pwhughes@manx.net  tel; Tel: 07624499231

David Halsall;  halsall.manx@btinternet.com
http://www.facebook.com/pages/Dyffryn-Nantlle-Aikido-Club/257330414341641?sk=wall

Tom Verhoeven
Auvergne, zomer 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten