Pagina's

dinsdag 28 februari 2012

Dobun - het dragen van de dogi


Laatst bezocht ik de website van de British Aikido Board en het viel me op hoe bij enkele leraren de uwagi, het jasje van de dogi, verkeerd om zat. Het is of het gevolg van het verkeerd afdrukken van een negatief of de computer heeft kans gezien de foto om te draaien. Beginnende aikidoka zie je soms worstelen met hun nieuwe dogi en dan komt het ook nog wel eens voor dat het jasje van de dogi verkeerd om zit.
Het is belangrijk dat je als aikidoka je dogi (keikogi) met zorg uitkiest; het moet comfortabel zitten, je moet er gemakkelijk in kunnen bewegen en het mag dus niet te groot of te klein zijn. Houdt er bij aanschaf van je kleding rekening mee dat je keikogi bij de eerste wasbeurt flink zal krimpen. In Aikido is het gebruikelijk een witte keikogi (“judopak”) te dragen. Dames dragen onder de uwagi een egaal wit t-shirt of hemd. Draag altijd schone kleding. Repareer eventuele scheuren in de kleding zo spoedig mogelijk. Oefen nooit met opgerolde mouwen, je partner kan met vingers of duim er achter blijven haken en geblesseerd raken. Kort daarom de mouwen voldoende in. Je polsen moeten zichtbaar zijn. De broek wordt ingekort tot op enkelhoogte, zodat bij het dragen van een hakama  de broekspijpen niet zichtbaar zijn.
Het is om geheel andere redenen dat het belangrijk is dat je er op let dat je uwagi, het jasje, correct zit. De uwagi hoort zowel door mannen als door vrouwen links over rechts gedragen te worden. Nooit andersom. De fabrikant van de keikogi heeft voor alle zekerheid een etiket genaaid op de zijde die voor dient te blijven. Volgens een oud Japans gebruik wordt bij iemand die overleden is de uwagi omgekeerd, dus rechts over links gekeerd.
Je keikogi verkeerd om dragen bij een Aikido les brengt onheil met zich mee. Zie je iemand in de les die onverhoopt zijn keikogi verkeerd om heeft, wees dan zo attent hem er op te wijzen en begeleid hem naar de rand van de tatami waar hij zijn kleding kan corrigeren.

Tom Verhoeven
Auvergne, winter 2012   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten