Pagina's

vrijdag 6 april 2012

Hongu Taisha 120 jaar

Diep in de bergen van het Kii schiereiland bevind zich de grote Shinto schrijn van Hongu. Alle oude pelgrimswegen leidden door de bergen naar deze Hongu Taisha. De eeuwenoude schrijn bevond zich oorspronkelijk op een  zandbank waar de Kumano gawa en de Otonashi gawa samenkomen. In 1889 vernielde een grote vloed de oospronkelijke schrijn voor een deel en daarom werd besloten de schrijn op een hoger gelegen terrein te herbouwen. Het is dit jaar 120 jaar geleden dat deze nieuwe schrijn zijn voltooiing bereikte.


De Kumano Hongu Taisha is de schrijn waar de ouders van O Sensei kwamen om te bidden voor de geboorte van een zoon. Dit werd Morihei Ueshiba. O Sensei op zijn beurt bezocht de Hongu Taisha regelmatig. De Kumano Juku Dojo organiseert jaarlijks een Aikido demonstratie bij de schrijn als offer aan de kami.

De voornaamste kami van Kumano Hongu Taisha is Kumano Gongen.

Op zondag 22 april 2012 is er de viering van het 120 jarig bestaan van de Kumano Hongu Taisha op de huidige locatie.

Van 14.00 - 16.00 worden er Honno embu, Aikido demonstraties, gegeven als offer aan de kami op het Oyunohara veld, de plaats van de oorspronkelijke Hongu Taisha.

Na het passeren van de Torii bereikt men het Oyunohara veld.
 Om 19.00 uur begint een diner waarbij Aikido doshu Moriteru Ueshiba, kleinzoon van de grondlegger, aanwezig zal zijn.
 
Om 20.00 uur begint de Shinto ceremonie op de huidige locatie van de Hongu Taisha ter viering van het 120 jarig bestaan van de schrijn. Deelnemers kunnen een Tamakushi tak aanbieden als offer.   

Tom Verhoeven
Auvergne, lente 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten