Pagina's

donderdag 5 april 2012

Ryu-o Dragon King


He is the spirit of change, therefore of life itself.

Hidden in the caves of inaccessible mountains

Or coiled in the unfathomable depth of the sea,

He awaits the time when he slowly rouses himself to activity.


He unfolds himself in the storm clouds;

He washes his mane in the blackness of the seething whirlpools.


 His claws are forks of lightening ---

His voice is heard in the hurricane

Which scattering the withered leaves of the forest,

Quickens a new spring ---

Dragon by Kakuzo Okakura


Ryu-O

De Japanse schilder Joyo Nozawa (1866 – 1937)  beeldde O Sensei op een van zijn schilderijen af als de draken koning Ryu-o.


De volledige naam van Ryu-o luidt; Ame no murakumo kuki samuhara Ryu-o.
Amen o murakumo staat voor hemelse  opzwellende wolken; kuki voor negen geesten, de negen vormen van subtiele en rauwe energie dat de wereld vormde; samu duidt op heldere koude lucht, helder inzicht ( verlichting) en op buik, centrum en in bredere zin het universum. Ryu-o is de Japanse uitspraak van Nagaraja, de van oorsprong Indiase Drakenkoning.    

Ryu-o wordt beschouwd als de belangrijkste bescherm-kami van Aikido. Er wordt wel gezegd dat daar waar Aikido serieus wordt beoefend Ryu-o altijd aanwezig is.

Hij is de kami van bewegend water; van watervallen, waterkolken, waterhozen, regen, rivieren, oceanen. Hij beschikt over het vermogen om van vorm te veranderen, hij kan zelfs een menselijke gedaante aannemen. In die hoedanigheid beschikt hij over bijzondere krachten.
Hij is de kami van de veranderingen, van vernieuwing en verjonging. Met zijn verfrissende regenbuien geeft hij een groei-impuls aan de lente.
Wanneer O Sensei onder een waterval ging staan als een vorm van rituele reiniging (misogi) dan noemde hij dit ook wel het zoeken naar Ryu-o.

Menigeen zag in O Sensei zelf een manifestatie van Ryu-o. Als men bedenkt dat O Sensei grote nadruk legde op circulaire vormen, spiraalvormige bewegingen, de voortgaande vernieuwing en verandering van Aikido en het idee van Aikido als vorm van misogi dan is dat welbeschouwd zo'n vreemd beeld nog niet.

Tom Verhoeven
Auvergne, Lente 2012
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten