Pagina's

woensdag 4 januari 2012

Kibishisha

Kibishisha is te vertalen met nauwgezetheid, gestrengheid, striktheid, inzet, intensheid.
Niet zelden worden mensen tegenwoordig verwend en gemakzuchtig door een veilig en comfortabel leven. Men kan zich weinig of geen voorstelling maken van de ontberingen van een krijger in vroeger tijden. Noch van de moeite die een krijger zich moest getroosten om zich de kunst eigen te maken. Het gevolg is dat velen al te gauw de moed opgeven en hun training staken. Het is voor de aikidoka van groot belang dit te overkomen en de volhardendheid en vastberadenheid te ontwikkelen die nodig is om werkelijke tegenslagen of ontberingen te overwinnen. Daarom wordt in Aikido kibishisha benadrukt; inzet, intensiteit en discipline (regelmatig trainen) zijn essentieel voor verdere ontwikkeling.
Drie belangrijke elementen van kibishisha:
 1. Wees onderzoekend en nieuwsgierig. Stel vragen.
  Waarom zou men gedisciplineerd en intensief moeten trainen?
  Wat is het doel van kibishisha?
 2. Wees enthousiast.
 3. Raak echt betrokken in je training, laat je er helemaal door in beslag nemen en wordt dat wat je doet.
Tanren
Tanren duidt op training, maar is letterlijk te vertalen met smeden en polijsten. Wanneer een smid een zwaard smeedt dan wordt het metaal eindeloos vaak dubbelgevouwen, uitgesmeed en opnieuw gevouwen zodat zich laag op laag vormt. Als dan het zwaard zijn eigenlijke (shi zen) vorm heeft, dan begint het polijsten (ren). Een lang aandachtig proces dat niet alleen bepalend is voor het uiteindelijke resultaat maar ook later geregeld nog herhaald wordt door de eigenaar van het zwaard. Ook voor de ervaren aikidoka geldt dat aan tanren nooit een einde komt.
 • Besef dat er tijd overheen gaat eer Tanren gerealiseerd wordt.
 • Groei komt voort uit telkens weer proberen. Voortdurend pogen werkt cumulatief.
 • Het overkomen van tegenspoed is een voorwaarde en een noodzaak. Geef niet op als het tegenzit of als je met een blessure kampt.
 • Ga vriendschappelijk met elkaar om. Erken de ander zijn vaardigheid en zijn beperkingen. Help elkaar te groeien.
Vijf belangrijke elementen van Tanren
 1. Spontaniteit en motivatie
 2. Continuiteit en regelmaat
 3. Planning (stel jezelf doelen; bijvoorbeeld een examen) vorm jezelf een overzicht van technieken en manieren van trainen.
 4. Bedrevenheid. Probeer je echt te bekwamen in de technieken van Aikido en deze niet alleen maar na te doen.
 5. Vriendschap en menselijkheid. Om te kunnen groeien en te kunnen ontwikkelen heb je de ander nodig. Zet een techniek nooit te hard in. De mensen waar je mee traint zijn niet je vijanden, de training is geen gevecht. Allen streven hetzelfde doel na; groeien in en door Aikido.
Veiligheid gedurende training

Het beoefenen van Aikido is niet altijd veilig. Of misschien beter gezegd; er is altijd een risico aanwezig. Het streven dan, zou er niet op gericht moeten zijn van een gevaarlijke situatie naar een veilige te gaan, maar veeleer om een gevaarlijke situatie te voorkomen. Het je eigen maken van gedrag, geesteshouding en technieken die voldoen aan dit streven naar veiligheid is ook een vorm van oefenen in Aikido


Wat training betreft; veiligheid is noodzakelijk.
Wat veiligheid betreft; training is noodzakelijk.
(naar de Aikido trainingstekst, Aikikai Aikido so hombu dojo, Tokyo)
Tom Verhoeven.
Auvergne, winter 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten