Pagina's

zondag 8 januari 2012

Een standbeeld voor O Sensei in Tanabe


In Tanabe, de geboorteplaats van de grondlegger van Aikido, Ueshiba Morihei O Sensei is in de jaren tachting van de twintigste eeuw een standbeeld voor hem geplaatst. Het beeld, gemaakt door het atelier Takenaka in Takaoka,  staat in het Ogigahama park in Tanabe en werd in 1988 onthuld. Elders in de stad was er al eerder een Aikido monument geplaatst. 


Het bij de sokkel geplaatste plakkaat vermeldt de volgende tekst:

Morihei Ueshiba, founder of Aikido 1883 – 1969
I recognition of Morihei Ueshiba’s achievements in the field of Aikido, the citizens of Tanabe city and the international community erect this monument in honor of the founder of Aikido. Aikido is based on principles from various traditional martial arts, which was developed by Morihei Ueshiba toward the end of the Taiso era (1913 – 1925). In particular, Aikido is noted for the manner in which it develops the spiritual aspects of the Martial Arts and helped to elevate them from mere physical techniques to a Way for spiritual progress.
Aikido’s popularity as well as the number of practitioners is increasing throughout the world.
As the founder of Aikido, Morihei was awarded a high rank in the martial arts and honored as a citizen of Tanabe city.
Morihei Ueshiba statue promotion committee 1988 . 8 . 28

Tegelijk met het maken van dit standbeeld is er een kleinere versie ervan gemaakt in een kleine oplage. Een van die kleine sculpturen bevind zich in de Aikido Kumano Juku Dojo.

Elders in de stad Tanabe is ook de plek van het geboortehuis van O Sensei terug te vinden en de plaats waar hij met zijn vrouw en oudste zoons begraven ligt.

Tom Verhoeven

Auvergne, winter 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten