Pagina's

dinsdag 3 januari 2012

Nage waza


Aikido bestaat uit katame waza, technieken om iemand met een greep naar de grond te brengen en uit nage waza, technieken om iemand te werpen. Aikido kent een ongekend aantal variaties op deze worpen, maar de belangrijkste worpen zijn; Shiho nage, Irimi nage, Tenchi nage, Kote gaeshi, Kaiten nage en Kokyu nage.

Shiho nage
De vier windrichtingen worp. Aanvankelijk leert de beginnende aikidoka twee mogelijkheden om de techniek uit te voeren; naar voren bewegend en naar achter bewegend. De meer gevorderde aikidoka leert vier verschillende mogelijkheden, elk gericht naar een andere windrichting. Uiteindelijk ontdekt de aikidoka dat shiho nage in alle richtingen uitgevoerd kan worden.
Shiho nage uitgevoerd door Ueshiba Morihei O Sensei

Irimi nage
De techniek wordt ingaande worp genoemd omdat shite aan het begin of aan het eind van de beweging direct op aite lijkt in te bewegen. Het is een spiraalvormige beweging die mits goed uitgevoerd er heel esthetisch uitziet. Aite draait om shite heen en wordt in zijn beweging opgenomen.
Irimi nage door Ishimoto shihan van Kumano Juku Dojo
Anno Motomichi shihan, dojo cho Kumano Juku Dojo; irimi nage

Tenchi nage
Hemel en Aarde worp. De techniek wordt uitgevoerd met het gevoel dat men met een hand naar de hemel en met de andere hand naar de aarde reikt en deze met elkaar tracht te verbinden. In wezen is tenchi nage een variatie op irimi nage.
Anno Motomichi sensei; tenchi nage
Kote gaeshi
Met een enkele handomdraai wordt aite naar de grond geworpen. Kote gaeshi wordt gewoonlijk ingedeeld bij de nage waza, maar er is eenvoudig een vorm van katame waza te maken. Het zou dus bij allebei ingedeeld kunnen worden.

Kaiten nage
Wentel worp. Een bijzondere worp waarbij aite als het ware ondersteboven gekeerd wordt door shite. Voor aite zeker niet de makkelijkste techniek, wel een van de mooiste worpen van Aikido om te zien.

Kokyu nage
Adem worp. Shite gebruikt hier zijn kokyu ryoku om aite te werpen. Er bestaan talloze variaties en toepassingen op kokyu nage. Omdat shite hier geen grepen of klemmen kan toepassen is het de ideale techniek om Aiki te ervaren.
Sandai doshu Moriteru Ueshiba sensei; kokyu nage

Tom Verhoeven

Auvergne,  winter 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten