Pagina's

donderdag 5 januari 2012

Musashi - het boek van de Leegte
Musashi Miyamoto - zelfportret
 
Ook bij beoefenaars van de weg van Heiho zijn er die denken dat wat zij in hun ambacht niet kunnen bevatten, Ku is. Dat is niet het ware ku.
Om als krijger het pad van Heiho te bereiken moet je je intens verdiepen in andere krijgskunsten en zelfs niet een beetje afwijken van het pad van de krijger.
Verdiep je met een bedaarde geest dag na dag, uur na uur in de weg. Polijst je hart en geest en scherp je vermogens om te kijken en om te zien. Wanneer je geest niet langer bewolkt is, wanneer de wolken van verwarring zijn opgeklaard, dan is er het ware niets (Ku).
Totdat je het ware pad realiseert, of het nu om de weg van Buddha gaat of meer in algemene zin, zul je menen dat dingen correct zijn en in orde. Echter, als we naar de dingen objectief kijken, vanuit het inzicht in de wetten van de wereld, dan zien we vele opvattingen die afwijken van de ware weg.
Ken deze geest door en door, met oprechtheid als grondslag en de ware geest als weg.
Pas Heiho breed toe, juist en open.
Op deze wijze zul je over dingen nadenken in brede zin en, Ku nemend als de weg zul je de weg zien als Ku.
In Ku is er deugd en geen kwaad. Wijsheid bestaat, principe bestaat, de weg bestaat, de geest is Ku.
De twaalfde dag van de vijfde maand in het tweede jaar van Shoho. (1645)
Miyamoto Musashi

Een van de vele schilderijen die Musashi maakte van Daruma (Bodhidarma)

De legendarische samurai / ronin Miyamoto Musashi (Takezo Shimmen) leefde van ongeveer 1580 tot 1645. Hij kreeg grote bekendheid om zijn vaardigheid met twee zwaarden, maar was even vaardig met tal van andere wapens. Hij is daarnaast minstens zo beroemd geworden om zijn kunstwerken.

Tom Verhoeven
Auvergne, winter 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten