Pagina's

woensdag 4 januari 2012

It's a lot like dancing...


Strength has more to do with intention, than with the size of your biceps.
It has more to do with your Spirit and your energy flow than with the numbers of push-ups you can do.
Terry Dobson
Ueshiba Morihei O Sensei en Terry Dobson

It’s a lot like dancing…
Het heeft veel weg van dansen. Hoe meer tijd en energie je stopt in het leren van de stappen des te minder vreugde heb je van het dansen. Anderzijds, als je de stappen niet kent en je bent een en al vreugde dan ben je niet erg artistiek. In het benaderen van de kunst zal ieder van ons moeten leren een balans te vinden tussen het leren van de stappen en het genieten van de muziek. Iedere leraar geeft les op een andere manier. Het komt mij voor dat in het begin de nadruk ligt op het leren van de stappen en ik denk dat dat goed is. Maar na verloop van tijd is het belangrijk te beseffen dat de muziek ook essentieel is. Voel de muziek en laat jezelf meegaan in de sensatie van de worp, zonder je zorgen te maken over de verschillende elementen. Ga mee met de stroom. Uiteindelijk zul je je moeten losmaken van de technieken en jezelf laten gaan. En dat te doen is beslist eng. Bedenk dat het een krijgs-"kunst" is. Te vaak wordt het woord "krijgs-" te veel benadrukt en het woord "kunst" te weinig.
Terry Dobson.
 
Bovenstaande tekst is ontleend aan "It's a lot like dancing...", een boekwerk gevuld met mooie teksten en foto's van de in 1992 overleden Terry Dobson, de eerste niet-Japanse uchi deshi van O Sensei. Terry Dobson was zeer onder de indruk van Ueshiba O Sensei en volgde zijn lessen gedurende meer dan tien jaar. Terug in Amerika gaf hij op inspirerende wijze les in Aikido en in toepassingen van Aikido, waarover hij publiceerde in het boek "Attack-tics" dat in herdruk verscheen onder de titel "Aikido in Everyday Life - giving in to get your way".
 
In zijn lessen en teksten benadrukte hij telkens dat Aikido meer is dan een krijgskunst; het is een kunst, een manier om conflicten op te lossen, een filosofie, een manier van leven, een weg naar vrede. En dat het niet alleen theorie is maar iets dat elke dag in praktijk gebracht kan worden op alledaagse dingen. Een van zijn teksten, dat bekend geworden is als “het treinverhaal”, is een van de bekendste Aikido verhalen geworden, welhaast legendarisch omdat het verscheen in tijdschriften als readers digest, het in verschillende andere publicaties werd opgenomen en zelfs onderwerp werd van een film-documentaire.
"It's a lot like dancing" is een terechte en geslaagde ode aan Terry Dobson en een uitzonderlijk boekje dat eigenlijk een plekje verdient in elke Aikido-bibliotheek.
O Sensei en Terry Dobson
Terry Dobson
It's a lot like dancing...
an Aikido journey
Utgegeven door Frog Ltd. Berkeley, California 1993.

 
Tom Verhoeven
Auvergne,  winter 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten