Pagina's

dinsdag 22 november 2011

Boeken over Aikido


Er zijn boeken over Aikido die elke enthousiaste aikidoka in zijn collectie wil hebben. De hier genoemde boeken horen in je eigen collectie om telkens en telkens weer ter hand te nemen ter inspiratie en verdieping.

Aikido, Ueshiba Kisshomaru
Uitgever Hozansha publ. Tokyo ISBN 0 – 87040 – 629 - 9
Decennia lang het standaard werk over Aikido geschreven door de zoon van de grondlegger, nidai doshu Ueshiba Kisshomaru. Met veel uitleg over de geschiedenis van Aikido, de spirituele ervaringen van O Sensei en een schat aan basistechnieken (kihon waza) zowel beschreven als vastgelegd in foto’s.
Niet langer in druk, maar antiquarisch nog makkelijk te vinden. De gebonden uitgave, eerste druk is inmiddels een gezocht collectors item.

The art of Aikido
Principles and Essential techniques
Ueshiba Kisshomaru
Uitgever Kodansha Int. Tokyo
ISBN 4 – 7700 – 2945 – 4

Postuum verschenen werk van de nidai doshu Ueshiba Kisshomaru. Met veel foto’s van technieken geillustreerd boek waarin ook tal van principes van Aikido benoemd en uitgelegd wordt. Aanrader voor elke serieuze beoefenaar van Aikido.

The secret teachings of Aikido
Ueshiba Morihei
Uitgever Kodansha Int. Tokyo
ISBN 978 – 4 – 7700 – 3030 – 6

Werk gebaseerd op teksten van de grondlegger van Aikido Ueshiba Morihei. Een boeiende zoektocht in het  filosofische landschap van een mystieke krijger die in zijn spirituele boodschap aan de nieuwe generatie traditionele krijgskunst (budo) wist te verenigen met de geest van liefde en vrede. Bron van inspiratie voor elke aikidoka!


Best Aikido
The Fundamentals
Ueshiba Kisshomaru & Ueshiba Moriteru
Uitgever Kodansha Int Tokyo
ISBN 4 – 7700 – 2762 - 1

Standaardwerk voor iedereen die Aikido beoefend. Met name beginners hebben veel baat bij dit werk, dat in foto’s veel van de belangrijkste kihon waza en basisoefeningen van Aikido laat zien. Goed handboek voor wie zich voorbereid op een Aikido examen. Aan dit boek heeft nidai doshu Ueshiba Kisshomaru nog meegewerkt.

The Aikido Master Course
Best Aikido 2
Ueshiba Moriteru
Uitgever Kodansha Int. Tokyo
ISBN 4 – 7700 – 2763 – x c2075

Eerste uitsluitend door hem geschreven Engelstalige publicatie van sandai doshu Ueshiba Moriteru. Bestaat voornamelijk uit in foto’s vastgelegde uitvoeringen van de belangrijkste kihon waza van Aikido. Welkome aanvulling op Best Aikido 1 en onontbeerlijk handboek voor wie wil vorderen in Aikido.

Progressive Aikido
The essential elements
Ueshiba Moriteru
Uitgever Kodansha Int. Tokyo
ISBN 4 – 7700 – 2172 0 c 2075

Werk waarin in foto’s met beknopte uitleg dieper ingegaan wordt op kleinere details van technieken. Het is een goede aanvulling op Best Aikido 1 en 2. Ideaal boek voor wie zijn eigen technieken wil aanscherpen.Budo
Teachings of the founder of Aikido
Ueshiba Morihei
Introduction by Ueshiba Kisshomaru
Uitgever Kodansha Int. Tokyo
ISBN 4 – 7700 – 1532 – 1 c2075

Met teksten van de grondlegger waarin hij ingaat op de essentie van Budo en met veel foto’s van technieken uitgevoerd door O Sensei zelf. Inspirerend voor elke aikidoka.


The Essence of Aikido
Spiritual teachings of Ueshiba Morihei
Uitgever Kodansha Int. Tokyo
ISBN 4 – 7700 – 1727 – 8 coo75

Wie echt meer wil weten over Aikido, de geschiedenis en de filosofie van Aikido kan niet om dit boek heen. Prachtige voorbeelden van de calligrafiekunst van O Sensei, veel foto’s van hem in actie en veel teksten van hem in vertaling maken dat je dit boek keer op keer openslaat.

Tom Verhoeven

Dojo cho

Auvergne,  herfst  2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten